Algemene eigenschappen

Voor ons is het belangrijk dat een terriër een goede drive heeft om samen met zijn baas te gaan werken. Passie, moed maar zeker intelligentie is de combinatie die wij het liefst terug zien in het gedrag van een terriër. Eenmaal alleen onder de grond of alleen tijdens een drijfjacht moet de hond zelfstandig zijn taak uitoefenen. In tegenstelling tot wat de Nederlandse rasverenigingen willen doen geloven zijn er in Nederland nauwelijks echte werklijnen te verkrijgen. Hiernaar zal je echt op zoek moeten gaan in het buitenland. Onderstaande terriërs, komende uit bejaagde werklijnen, hebben een basis in hun karaktereigenschappen om middels training ingezet te worden als jachthond in de jachtvormen zoals wij die uitvoeren. Naast de karaktereigenschappen is de lichamelijke bouw erg belangrijk. Vooral borstomvang(maximaal 45 cm), een flexibele bouw en een maximale schofthoogte van 38 cm zijn hierbij maatstaven.

Jack Russell terriër 

Oorspronkelijk gefokt in Groot Brittannië voor ongedierte bestrijding op eigen terrein en vossen- dassenjacht ondergronds. De Jack Russell is slim, energiek, moedig en slim. 

Parson Russell terriër 

De Parson Russell terriër is de hoogbenige variant van de Jack Russell. Meer nog als de Jack Russell kan deze ingezet worden voor drijfjachten op vos en zwijn over lange afstanden.

Border terriër 

De Border terriër is een hond wiens oorsprong ligt in noord Engeland - zuid Schotland. Ook deze terrier werd ingezet in ongediertebestrijding en vossen- en dassenjacht. Door de gure omstandigheden in het gebied van oorsprong is een Border terriër gefokt met een draadhaar vacht. De Border terriër staat bekend om zijn harde karakter en mits getraind zijn intelligentie. In Nederland zijn slechts enkele werkende hondjes die actief in bouw- en drijfjacht worden ingezet.

Westfalen terriër

De Westfalen terriër is ontstaan uit een combinatie Duitse Jacht terriër/Lakeland terriër/Fox terriër. Het is een kleine hoogbenige terriër die bekend staat om verdraagzaamheid en scherpte met verstand. 

Patterdale terriër 

De Patterdale terriër heeft ook zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk. Afhankelijk van de jachtvormen zal een jager kiezen voor een groter danwel kleiner exemplaar. De Patterdale terriër is een van de meest scherpe terriërs tijdens de jacht en is gemiddeld genomen wat groter van stuk dan eerstgenoemde terriërs. Hij wordt ingezet voor bouw- en drijf jacht.

 

Duitse Jacht terriër 

Ook de Duitse jacht terriër is wat forser gebouwd en is in Duitsland ontwikkeld tot een breed inzetbare jachthond. Vooral voor de drijfjachten op zwart- en roodwild wordt deze moedige terriër ingezet.

Fox terriër

De Engelsen hadden voor hun drijfjachten een aardhond nodig, die het werk van de grote drijfhonden kon afmaken. De foxterrier moest een vos en een das uit zijn hol kunnen drijven. Daarvoor moest hij klein en sterk zijn, zeer alert en moedig, voornamelijk wit van kleur en met een groot en sterk gebit. We kennen een ruw- en gladhaar variant.