Norfolk terrier Club event

Namens de Norfolk terriër Club mocht ik 13 en 14 mei 2021 8 terriërs vermaken met neusgebruik en werken in de BarnHunt. Het was twee dagen genieten!

Barnhunt 13 en 14 mei 2021

 

Als terriër en teckel trainer krijg ik veel kleine terriër soorten letterlijk en figuurlijk in mijn handen.
Iedere keer weer verheug ik mij op nieuwe terriër soorten die ik nog niet heb ontmoet. Iedere kleine terriër soort is ooit met een specifiek doel en kenmerkende eigenschappen ‘ontstaan’ en dus gefokt. Rode draad is dat ze allemaal ingezet werden als ongedierte bestrijder van ratten en muizen rondom het huis en dat ze ook ondersteunden met bestrijding van overig roofwild zoals vos, das, marter, bunzing enz enz. Afhankelijk van de regio van inzet, overheersend weer type, type holen waarin het wild zich bevond etc etc ontstond een typische terriër soort met de specifieke uiterlijke kenmerken. Het karakter hadden ze echter allemaal gemeen…een zelfstandig denkende en werkende hond die zelf zijn oplossingen moest bedenken boven- en ondergronds en die ‘scherp’ en krachtig genoeg moest zijn om weerstand te bieden aan het weerbaar roofwild zoals ratten, vossen, marters etc.
Ik was dan ook zeer blij toen de eerste Norfolk terriër met haar baasje Ingrid van Loo op training langs kwam. Norfolk teefje Noortje deed het erg goed, was gretig en leergierig, pikte snel de prikkels op en vertaalde die al snel naar terriër gedrag. Ze sloeg aan op de aangeboden wild prikkels, liep vlot uit zichzelf haar eerste spoortjes en gaf blijk dat ze de spoortjes heel graag uit wilde lopen naar het eind van het spoor. Ook in de BarnHunt, de verzameling strobalen en los stro met tunneltjes en holen was ze fanatiek en was ze al snel aan het klimmen en klauteren en zichzelf een weg aan het zoeken. Een super leuke eerste kennismaking hetgeen geresulteerd heeft in een tweedaags Club Event op 13 en 14 mei jongstleden.
Gedurende twee dagen hebben baasjes met hun Norfolkjes mijn trainingslocatie nabij Bergen op Zoom bezocht om individueel, gedurende 1,5 uur, kennis te maken met de basis van terriër werk zoals het ooit bedoeld is geweest. Tijdens een sessie werden de hondjes, in een milde vorm, aangesproken in hun oorspronkelijk instinct. Zij kregen zweet(lees nep bloed) aangeboden alsmede velletjes van wild en maakten kennis met de geur van tamme ratjes. Aansluitend mochten ze, als het weer het toeliet, het echte stro in om (zogenaamd) op ratten te gaan jagen door kokers met ratten geur te zoeken en te vinden. Afhankelijk van in welke mate het instinct nog aanwezig was sloegen de Norfolkjes in meer of mindere mate aan. Sommige hondjes moesten nog helemaal wakker worden maar er waren er zeker een paar bij die voldoende basis hebben om nog echt als ratten vanger ingezet te worden. Een Norfolkje, dat overigens nog steeds bij mij op training komt, kan zo met mij de jacht in, teefje Wies heeft nog die echte ‘grinta’, dat echte killersinstinct wat een kleine terriër zo kenmerkt. Het is leuk om mee te maken dat er nog steeds baasjes en hondjes bij mij op training komen om hun hondje te bieden waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn geweest. Kortom het waren twee leuke en inspirerende dagen waarbij ik hoop ook in de toekomst nog vele Norfolkjes met hun baasjes te ontmoeten. De baasjes en hondjes die aan het Club Event hebben deelgenomen hebben alvast erg veel plezier gehad.

Gert Baartmans, terriër en teckel trainer
www.terrierwerk.nl